Forme ale muzicii indiene

 

 

Exista o mare varietate a formelor muzicii indiene si vom enumera mai intai stilurile neclasice care nu fac obiectul acestei prezentari: bhajanurile, qawali, gazalurile, muzica usoara, muzica de film - bolywood, bhangra, muzica pentru celebrarea diverselor festivale si festivitati, muzica folk indiana etc.

Muzica Clasica Indiana

Exista trei forme importante ale muzicii clasice indiene : Dhrupad(impreuna cu varna proprie), Khayal si Thumri. Dhrupad este forma cea mai stricta din punct de vedere a gramaticii unui raga si din punct de vedere al formatului prezentarii, Khayal (cuvant persan insemnand imaginatie) permite un grad mai mare de libertate si Thumri (gen semiclasic ce se bazeaza simultan pe mai multe raga) este cea mai flexibila forma muzicala prin comparatie cu celelalte doua.

 

Stilul Dhrupad

 

Dhrupad isi revendica distinctia de a fi unul dintre cele mai vechi stiluri ale Muzicii Clasice Indiene care mai poate fi auzita inca si astazi. Compozitia contine doua parti importante, introducerea, alapul, si partea fixa a compozitiei, bandishul, care urmeaza. Vorbind despre Dhrupad ne referim de fapt la Darbari Dhrupad, stilul care a evoluat in curtile regale si este intalnit astazi in concerte. Exista, de asemenea, un alt stil, cunoscut ca Haveli dhrupad, care este interpretat doar in temple, acest stil nu face insa subiectul prezentarii noastre nefiind intalnit in concerte. Se presupune ca Dhrupad descinde dintr-o forma cunoscuta ca Prabandha, care este o compozitie fixa, avand un inceput si un sfarsit, fiind conceputa in corespondenta cu un tal (ritm). Compozitia contine patru parti: o sectiune initiala (udagraha), o a doua sectiune pentru descrierea gamei (Melapaka), o sectiune de mijloc numita Dhruvapada (pada - poem) si o portiune de final (abhoga). Se presupune ca sectiunea de mijloc a creat stilul Dhrupad ca si compozitie fixa. Prabandha se canta in temple din secolul doisprezece si in timpul secolului cinsprezece a fost introdusa si adaptata pentru concerte la curtea regala dand astfel nastere unui nou gen muzical in Curtea Mughala. Textele clasice mentioneaza de asemenea patru stiluri diferite pentru Dhrupad: Gurahari, Nauhari, Dagari si Khandari. Este dificil sa explicam diferenta dintre ele, deoarece toate acestea, exceptand Dagari se pare ca au disparut.
Fiecare forma a muzicii clasice indiene este reprezentata de un numar de scoli (mai mult sau mai putin diferite stilistic) cunoscute sub numele de gharana care semnifica familii.
Astazi insa rigiditatea gharanelor(stiluri inzestrate cu aspecte diferite si particularitati specifice) este pe cale de disparitie pentru ca scolile nu mai sunt sistemele inchise care obisnuiau sa fie, acultand radioul , cd-uri, etc , un student cu o minte deschisa poate absorbi si pune in practica particularitati ale altor scoli.

 

Traditia Senia

 

Tansen

|

Naubhat Khan

|

Adarang

|

Masit Sen

|

Amrit Sen

|

Barkatullah Khan

|

Asik Ali Khan

|

Mushtak Ali Khan

|

Debu Chaudhuri

|

Beliciu Victor Marius
Mergi sus ...